Osmanlı daimî takvimleri, yıllık takvimlerde olduğu gibi müneccimbaşıların görevleri gereği hazırlamak zorunda oldukları resmi takvimler değildi. Bu takvimler, içlerinde mutasavvıf ve deftardarlarında bulunduğu geniş bir müellif yelpazesine sahipti. Bu bakımdan takvimler gerek içerik gerekse görsellik bakımından farklılık gösterebilmekte, hazırlayıcısının izlerini taşıyabilmektedir. Bunlardan en ilginç örnek, daimî takvimler içinde zaman zaman rastladığımız volvellerdir. Columbia Üniversitesi, Nadir Kitap ve El Yazmaları Kütüphanesinde yer alan on yedinci yüzyıldan bir daimî takvim içinde yer alan bu Osmanlı volvel örneği, beş eş merkezli daireden oluşur. Dış daire burçları temsil etmek üzere on iki bölüme ayrılmıştır. Alttan üste doğru hareketli kısımlar sırasıyla şu şekildedir: Hicri ayların adının yer aldığı levha; Arap alfanümerik notasyonunda haftanın günlerini temsil eden levha; Hicri yılın sekize bölünmesinden kalan sayılara ilişkin levha; Güneş’in diskini temsil eden levha ve volvelle’nin son bileşeni olarak Ay’ın hareketini temsil eden levha.
Görselin kaynağı için bkz. Hicri 1064 yılı için takvim (Calendar for year 1064 AH), New York, Columbia University, Rare Book and Manuscript Library (Nadir Eserler ve El Yazmaları Kütüphanesi), MS Or 24, 8b.
Detaylı bilgi için bkz.
Danışan, G. (2021). The Paper Instruments in the History of Ottoman Astronomy. Bulletin of the Scientific Instrument Society, No. 149: 37. https://www.academia.edu/49139870/The_Paper_instruments_in_the_History_of_Ottoman_astronomy